Wethouder Esmah Lahlah start Dikke Mik op BS Jeanne d’Arc

Om goed te kunnen leren is een goede start met een gezond ontbijt nodig. Maar nog elke dag gaan er kinderen met een lege maag naar school. Daar willen meerdere Tilburgse partijen iets aan veranderen. Met Dikke Mik, het Tilburgs Kinderontbijt op basisscholen, zorgen we dat deze kinderen zeven dagen per week een ontbijt krijgen. Tegelijk leren deze kinderen samen met hun ouders waarom hun ontbijt belangrijk is en hoe ze dat gezond zelf kunnen maken.

”Geweldig om te zien dat al deze partijen de handen ineenslaan om kinderen een goede start van de dag te bezorgen,” bevestigt wethouder Esmah Lahlah (bestaanszekerheid) bij de officiële start van het Tilburgs Kinderontbijt. Naast de kinderen die rustig aan tafel genieten van brood, groente en fruit zijn er ook die even binnenlopen om iets mee te pakken. Zo nemen er veel kinderen deel aan het ontbijt. “We weten hoe belangrijk een ontbijt is voor een betere gezondheid, voor leerprestaties, voor gelijke kansen en een beter perspectief. Met dit project helpen we ouders, zodat er voor zoveel mogelijk kinderen een gezonde start van de dag in zit.”

“Onderzoek wijst uit dat kinderen die niet hebben ontbeten minder presteren op school, simpelweg doordat ze zich minder goed kunnen concentreren,” vertelt Jopie de Bruin (directeur basisschool Jeanne d’Arc): “aan de ene kant ondersteunen we leerlingen en hun ouders/verzorgers met het ontbijt zelf, maar de kracht van dit project zit ‘m vooral in het feit dat deelnemers zelf gaan ervaren welke voordelen een gezonde start van de dag hen oplevert.“

“In Tilburg gaan ruim tweeduizend kinderen dagelijks zonder ontbijt naar school,” weet Frans van Blitterswijk (projectleider van Dikke Mik namensContourdeTwern), “Dat komt ofwel door geldgebrek, tijdgebrek of bijvoorbeeld doordat ontbijt niet in het systeem zit. Door deelnemers gedurende langere tijd te ondersteunen met een ontbijt en hen de positieve effecten van een gezonde start te laten ervaren, werken we samen toe aan een beter perspectief voor iedereen.” Warda Chikar (sociaal werker WijWest) vult aan: “Het is onze uitdaging om deze kinderen elke week een gezonde maaltijd te bezorgen die zij ook lekker vinden.” Wat kinderen waardevol vinden wordt tijdens het ontbijt onderzocht door vier studenten van Avans hogeschool. Lisanne Peeters (student Gezonde Samenleving van Avans): “Wij willen ouders bewust maken van hun mogelijkheden om gezond te eten door aan te sluiten bij de verschillende eetgewoonten.”

Dikke Mik start dit jaar als pilot op 4 Tilburgse basisscholen (Don Sarto, Jeanne d’Arc, Cleijn Hasselt en De Vlashof). Als het lukt gaan we het project naar andere scholen uitbreiden. Contourdetwern, de Johan StekelenburgStichting, gemeente Tilburg, Rabobank, de Vonk, JOGG en GGD zetten hun schouders onder dit project. Ook aan ouders van schoolgaande kinderen wordt een bijdrage gevraagd.

Dankzij Dikke Mik zorgen we samen voor een gezonde start voor alle kinderen in Tilburg!

Al met één Euro bezorg je een kind een goed ontbijt. Doneer nu!

 

Plaats een reactie